Dit was 2018…

vr 21 dec 2018

INSIDE OUT en PHOBIA kwamen terug, 3 nieuwe choreografieën van jonge makers gingen in première en er werd gedanst in Diergaarde Blijdorp. Dit en meer speelde zich af in 2018. Een terugblik met enkele hoogtepunten, in woord en beeld.
Foto boven: still uit film Conny Janssen Danst loves Rotterdam, opgenomen in Diergaarde Blijdorp.

Dit waren onze voorstellingen in 2018…

INSIDE OUT
Herkansing voor choreograaf, dansers, de 4 musici én het publiek: INSIDE OUT, de voorstelling uit 2015 met livemuziek van iET, kreeg een remake. De dansers gaven zich – letterlijk – nóg meer bloot. Met een tournee van 55 voorstellingen brachten de musici en dansers ruim 18.000 bezoekers opnieuw in vervoering met INSIDE OUT.

Foto: Andreas Terlaak

‘De live muziek was in de eerste versie al de sterke ruggengraat van Inside out, in de reprise lijken de dansers nog meer te resoneren met de muziek. Zo hevig zelfs dat het lichaam mee vibreert op tremolo’s en de ademhaling synchroniseert met de ademende zang van iET.’ – Friesch Dagblad

PHOBIA
De zomer stond in het teken van PHOBIA van multitalent Davide Bellotta – naast danser, filmmaker en muzikant ook choreograaf. De vier dansers namen in dit indringende stuk de Amsterdamse Parade bezoekers mee in hun wereld van de onverklaarbare angsten.

DANSLOKAAL 6
In navolging van 5 eerdere edities, was er ook dit jaar weer ruimte voor drie talentvolle dansmakers in DANSLOKAAL 6, het talentontwikkelingsproject in samenwerking met Dansateliers en Korzo. Ingrid Berger Myhre stelde met de speelse choreografie ‘But More’ de vraag hoe we dans ‘lezen’. Dunja Jocic imponeerde met ‘Departure’, waarmee zij volgens Het Parool bewees klaar te zijn voor het grotere werk. Tot slot was het danser Tu Hoang die met ‘Humane’ zijn eerste choreografie voor Conny Janssen Danst ontwikkelde.
De zesde editie van dit initiatief van dansgroep Conny Janssen Danst, die ook de (uitstekende!) dansers levert, is lekker gevarieerd én goed.” – De Volkskrant

Bijzonder was ook het duet UNCIA van het Griekse choreografenduo Danae Dimitriadi & Dionysios Alamanos. Zij wonnen met dit duet de Conny Janssen Danst Production Award tijdens de eerste editie van RIDCC. Het duet werd – uitgevoerd door Adi Amit en Tu Hoang – toegevoegd aan de tournee van DANSLOKAAL 6.

Specials:
Er waren optredens op de Rotterdamse Dakendagen, in het Vondelpark en de Nederlandse Dansdagen. We openden The Union World Conference on Lung Health in Den Haag en de Nacht van NRC voor een volle zaal in De Doelen.

Vacuum Garden, Rotterdamse Dakendagen 2018. Foto: Rob Hogeslag

Dansfilms: Conny Janssen Danst loves Rotterdam
Karakteristiek voor Conny Janssen Danst is het repertoire van voorstellingen op bijzondere locaties. In de zomer van 2018 voegden we drie plekken aan dat repertoire toe: niet met een voorstelling, maar met dansfilms. Diergaarde Blijdorp, Museum Boijmans Van Beuningen en Aloha/Blue City waren de inspirerende Rotterdamse hotspots voor de eerste films in de reeks Conny Janssen Danst loves Rotterdam, die we maakten in samenwerking met Davide Bellotta.

SKVR danste met ons mee:
Al jaren werkt Conny Janssen Danst samen met SKVR, om zo ook dansamateurs, jongeren en kinderen de danstaal van Conny Janssen te laten ervaren. In Dansmakers XL werkte docent en oud Conny Janssen Danst danser Nika Jankovic met 18 enthousiaste dansers aan een eigen versie van INSIDE OUT. Ook was er de eerste Conny Janssen Danst editie van Atelier Dans voor vijftig leerlingen uit groep 3 van OBS De Wilgenstam. Na een bezoek aan studio en theater, werkten de 6 en 7-jarigen in twaalf lessen met de verschillende elementen uit INSIDE OUT. Ze bewogen, speelden, knutselden en dansten, wat uiteindelijk resulteerde in een prachtige, korte voorstelling.

2019: Nieuwe voorstelling en nieuw Huis
Ook voor 2019 staat er veel moois op de planning. Te beginnen met de première van BROOS, het nieuwste en misschien wel meest persoonlijke werk uit de choreografie carrière van Conny Janssen. En natuurlijk de verhuizing! Het nieuwe jaar zal vooral ook in het teken staan van een nieuwe start in Huis Conny Janssen Danst: op een gloednieuwe locatie op Katendrecht in Rotterdam zullen we vanaf najaar 2019 onze ambities realiseren.

|

Meer nieuws

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst

12 nov ’23: Workshops Xanthe van Opstal (Gaga) & Uri Eugenio

15 okt ’23: Workshops Marta & Kim + Rutkay Özpinar