Filmpremière Bouwgrond: muziek, poëzie en dans in Depot Boijmans

ma 11 jan 2021

Op donderdag 21 januari 2021 is het zo ver: de film Bouwgrond gaat om 20.15 uur online in première op het YouTube-kanaal van Museum Boijmans van Beuningen. Met muziek van M. en Winterdagen en dans door Conny Janssen Danst.

Terwijl de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen de eindfase nadert en de inrichting inmiddels in volle gang is, voert dit bijzondere project je mee terug naar het begin, naar toen het depot nog bouwgrond was.

De Rotterdamse poëet M. en muzikant Winterdagen lieten zich in 2017 op uitnodiging van Parfum de BoemBoem inspireren door de bouw van het depot. Ze bezochten de bouwplaats en spraken met architect Winy Maas (MVRDV) en museumdirecteur Sjarel Ex, om zo het verhaal achter het depot te leren kennen en een gevoel te krijgen bij de architectuur en het gebied. M. schreef naar aanleiding daarvan de tekst ‘Bouwgrond’ en Winterdagen maakte daarbij de muziek.

Ruben Hamelink, Rotterdamse filmmaker, werd op zijn beurt geïnspireerd door dit stuk en produceerde samen met Conny Janssen Danst een bijhorende film. “Door middel van film en dans heb ik een laag toegevoegd aan het Rotterdamse thema van de kracht in transformatie. Rotterdam als eindeloos transformerende stad, waarin de bouw niet alleen nieuwe iconen creëert, maar zelf het grootste icoon is.”

Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn

De dansers representeren de stadsbewoners en zijn in beeld via veelal de weerspiegeling van herkenbare plekken in Rotterdam zoals het voorplein van het Centraal Station, de haven en in het depot. Dans, architectuur en de inwoners van de stad versmelten in de spiegelende oppervlakken. Klik bovenaan op ‘Bekijk foto’s’ om de making-off foto’s door Aad Hogendoorn te zien.

Bouwgrond ging donderdag 21 januari live in première op Youtube. De speciale première versie, inclusief interviews met alle makers, is nog steeds online beschikbaar:

Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn

De film is een co-productie van Ruben Hamelink, Museum Boijmans van Beuningen en Conny Janssen Danst, gesteund door Gemeente Rotterdam.

|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn|Making-off Bouwgrond. foto: Aad Hoogendoorn

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL