Voor DANSLOKAAL 12 selecteerde Dansateliers choreograaf Bas van der Kruk. Een maker voor wie dans en filosofie vaak samenkomen. Thema’s als ruimte claimen, haalbaarheid, ijdelheid, zichtbaarheid, begrip en onbegrip vormen een bron van inspiratie. In dit talentontwikkelingsproject werkt Bas samen met Conny Janssen Danst-stagiaires Timo Andenmatten, Alexander Carpentier and Sofia Filippi. Wij stelden Bas een paar vragen.
Wat betekent het voor jou om één van de makers van DANSLOKAAL te zijn?
Bas: Als choreograaf in DANSLOKAAL kan ik me helemaal storten op wat ik het liefste doe: wilde ideeën omzetten in iets echts. Nu alle techniek, de tournee en de marketing geregeld worden, kan ik me volledig richten op de magie met de dansers. Het is een beetje alsof ik de sleutels van de snoepwinkel krijg! Bovendien krijg ik een kijkje achter de schermen van hoe een dansgezelschap echt werkt. Het is een kans om te ontdekken, te bevragen, te bewegen, te grooven en te vieren wat we kunnen bereiken als we van elkaar leren.
Hoe is het om met de dansers van Conny Janssen Danst te werken?
Bas: De samenwerking met Sofia, Alexander en Timo is een groot plezier! Ze brengen zoveel levendige energie in de ruimte, ze zijn altijd open voor het verkennen van nieuwe mogelijkheden, en ieder voegt zijn eigen unieke smaak toe aan de mix. Ik ben dankbaar dat we een manier hebben gevonden om repetities leuk te maken, van elkaar te leren en onderweg een band te scheppen. We beginnen elke sessie door in te spelen op onze ‘vibes’ – in feite een vrije stroom van beweging, muzikaliteit en energie door middel van improvisatie. Het is ons geheime recept om te synchroniseren en de ruimte als thuis te laten voelen.
We beginnen elke sessie door in te spelen op onze 'vibes' - in feite een vrije stroom van beweging, muzikaliteit en energie door middel van improvisatie. Bas van der Kruk
Wat kunnen bezoekers verwachten van jouw werk in DANSLOKAAL?
Bas: Maak je klaar voor iets filmisch, iets dat groter is dan het leven, maar dan verpakt in een compacte 20 minuten. Het bestaat grofweg uit drie delen, met een kostuumwissel, een aantal gedurfde lichtkeuzes en veel zintuiglijke momenten. Het kan wat diepe gedachten oproepen… of helemaal geen. Hoe dan ook, ik hoop dat je geniet van de rit!
Denk aan: Julia Fox meets toegeeflijke bewegingen, een klein beetje doen alsof, poseren, kwetsbaarheid, eerlijkheid en precies de juiste hoeveelheid brutaliteit gedoopt in surrealisme. Een beetje ijdel? Misschien. Maar laten we eerlijk zijn, zijn we dat niet allemaal?