Dit was 2020…

Ondanks de grote impact van COVID-19 dit jaar, zijn er gelukkig ook hoogtepunten te noemen. De tournee van KIEM, soloproject Monuments in Solitude, nieuw makerstalent in DANSLOKAAL 8, veel thuiscontent en talentontwikkeling. We sommen de hoogtepunten graag op in deze samenvatting van 2020.
Foto boven: Liza Wallerbosch in Monuments in Solitude © Andreas Terlaak

2020 was het jaar van…

…KIEM
Door met de tournee
We begonnen het jaar met de voortzetting van KIEM. In november 2019 ging de voorstelling in première en in maart 2020 kwam de tournee – door COVID-19 helaas iets eerder dan gepland – tot een einde. KIEM ging over veerkracht, levensdrift en vitaliteit. We zagen negen dansers in hun gevecht om te ontsnappen aan dat wat ze tegenhoudt. De livemuziek bij KIEM werd verzorgd door een verrassend muzikaal duo: Budy Mokoginta en Mark Schilders. De Volkskrant deelde vier sterren uit en NRC Handelsblad roemde in KIEM de ‘prachtig vloeiende duetten waarin als altijd Janssens vermogen schittert om warme emotionaliteit naar inventieve dans te vertalen.’
Ruim 18.000 bezoekers zagen de voorstelling in 38 theaters. In 26 theaters luisterden bezoekers voorafgaand aan de voorstelling naar verdiepende achtergrondinformatie tijdens de inleidingen van dansdeskundigen Liesbeth Osse en Jacq. Algra, met verschillende keren Conny Janssen als gast.

—–

…MONUMENTS IN SOLITUDE
Solovoorstellingen in reactie op COVID-19
In de zomer van 2020 zou locatievoorstelling SO HERE WE ARE terugkeren naar de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Met pijn in het hart moesten we besluiten voorstelling te verschuiven naar de zomer van 2022. We gingen een lockdown tegemoet, maar gelukkig kwam Conny Janssen al snel op het idee voor Monuments in Solitude. De dansers werkten wekenlang alleen in de studio. Zij stelden zichzelf de vraag wat de sociale lockdown betekent en verwerkten hun ervaringen in persoonlijke danssolo’s. Zo’n 650 bezoekers zagen het resultaat tijdens een 1,5 meter solovoorstelling in de studio. Een selectie van de solo’s was in in het najaar nog enkele keren te zien in het Amsterdamse Bostheaterde Toneelschuur en tijdens de Conny Janssen Danst Track in Theater Rotterdam, samen met werk uit DANSLOKAAL 8 en KIEM op het witte doek.

—–

…DANSLOKAAL 8
Veel ruimte voor jong makerstalent
Danslokaal 8 van Conny Janssen Danst is een topper van buiten de actualiteit” schreef Het Parool in november. Drie jonge makers begonnen seizoen 20/21 met het maken van nieuw werk voor DANSLOKAAL 8, het talentontwikkelingsproject i.s.m. Korzo en Dansateliers. Antonin Rioche (Korzo), Dalton Jansen (Conny Janssen Danst) en Andreas Hannes (Dansateliers) lieten hun werk – in de omstandigheden van de coronamaatregelen – aan zo’n 1400 bezoekers zien in Huis Conny Janssen Danst en on tour. De rol van Dalton Jansen als choreograaf in DANSLOKAAL 8 was bovendien onderdeel van de Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten. In dit tweejarig traject wordt hij twee jaar lang intensief begeleid in zijn ontwikkeling als choreograaf door Wij Zijn DOXProductiehuis Theater Rotterdam en Conny Janssen Danst. Dalton’s research workshops in Huis Conny Janssen Danst – Black Birds en Birds – waren ook onderdeel hiervan.

Maar er was méér jong makerstalent: de Londonse makers Waddah Sinada en Rhys Dennis van Fubunation brachten een aantal dagen door in de studio ter voorbereiding op hun bijdrage aan DANSLOKAAL 9 volgend jaar. In 2019 wonnen zij de Conny Janssen Danst Partner Award tijdens de internationale duetcompetitie RIDCC.

—–

Danser Maud Huizing voor ‘What we do at Home’

…ONLINE CONTENT
In tijden van verplicht thuisblijven
Tijdens de eerste coronagolf werd Conny Janssen Danst plots gedwongen de plannen om te gooien en gingen we over op véél online content:
– We boden wekelijks online balletlessen aan: iedereen kon thuis meedoen met de online balletles van repetitor Erik Spruijt, live vanuit de studio, via social media. Zo zetten we de digitale deuren van de company class – waarmee de dansers zich dagelijks opwarmen – open voor iedereen.
– Als inspiratie om fit te blijven, lieten de dansers onder de noemer “What we do at Home” op de Conny Janssen Danst socials zien hoe zij thuis fit bleven. Van balletoefeningen tot yoga en Tai Chi. Alleen, samen met een partner of met kind: zo bleven wij met z’n allen in beweging.
– Dans kijken thuis: in tijden van verplicht thuisblijven, brachten wij graag onze voorstellingen naar de woonkamers van dansliefhebbers. Veel voorstellingen waren (en zijn nog steeds) online te zien via de website.

—–

…CREATIEVE SAMENWERKING
Dans ter inspiratie voor beeldende kunst, fotografie, illustraties en film
In educatieproject “SKVR Dansmakers presenteert KIEM” presenteerden dansers – jong en oud – hun versie van KIEM. In september werd op de Binnenrotte een kunstwerk onthult van Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers met dans van Conny Janssen Danst. Tijdens de Kaapse Kunstroute exposeerden twee studenten van de WdKA hun werk in de entreehal van Huis Conny Janssen Danst. In het kader van educatieproject Atelier Dans i.s.m. SKVR keken kinderen uit groep 3 van OBS de Wilgenstam – online – live mee met een repetitie van Conny Janssen en de dansers voor FRAMED. Kaapse dansschool LTdans huurde wekelijks de studio voor moderne danslessen aan kinderen. Andreas Terlaak, Raymond de Vries en Salih Kiliç maakten prachtige foto’s van voorstellingen en activiteiten, ontwerpbureau ZEE verzorgde de grafische ontwerpen in Conny Janssen Danst stijl, Caroline Ellerbeck maakte illustraties en Davide Bellotta legde de voorstellingen vast in bewegend beeld in prachtige videotrailers.

—–

Foto: Andreas Terlaak

…ZEKER OOK GOED NIEUWS
Veel steun voor de toekomst
De RRKC sprak in juni vertrouwen uit in de rol van Conny Janssen Danst als stadsgezelschap en Huis voor de Dans. Twee maanden later kende Fonds Podiumkunsten subsidie toe voor de komende vier jaar. Daarnaast is Conny Janssen Danst ontzettend dankbaar voor alle steun die het gezelschap dit jaar ontving in de huidige, onzekere omstandigheden: nieuwe Vrienden, donaties voor de online content, webshopbestellingen, steun via een speciale mondkapjesactie en veel bemoedigende woorden.

Vol vertrouwen zetten wij onze plannen met Huis Conny Janssen Danst op Katendrecht voort. In samenwerking met onze crew, dansers, makers, cultuurcollega’s, studenten, scholieren, Rotterdammers en Katendrechters. Op naar 2021-2024: we’ll keep on dancing!

‹ Terug
Meer nieuws
Corona update


lees verder »

DANSLOKAAL 9 in beeld


lees verder »

Nieuw in de webshop


lees verder »

Dans in uw testament


lees verder »

DANSLOKAAL 8 in beeld


lees verder »

Dit was 2019…


lees verder »

Webshop SALE


lees verder »

DANSLOKAAL 7 in beeld


lees verder »

Dit was 2018…


lees verder »

DANSLOKAAL 6 in beeld


lees verder »

Previews BROOS


lees verder »

Trailer HOME


lees verder »

HOMEportraits


lees verder »

ROTTERDAM DANST


lees verder »

CO-Lab | Fashion # 4


lees verder »

MIRROR MIRROR op tv


lees verder »

Previews ’14/’15


lees verder »

OPENING NSS 2014


lees verder »

Deltalinqs diner


lees verder »

Bezoek een inleiding


lees verder »

Meet Kayla Tuggle


lees verder »

Volg ons ook via:


lees verder »

Free To Move Gala


lees verder »

vimeo test


lees verder »

ZOUTmenu”s


lees verder »

Trailer ZOUT


lees verder »

And NOW we TALK…


lees verder »

Bezoek een inleiding


lees verder »

Voetbal is Kunst


lees verder »

Instore optreden


lees verder »

Trailer VUIL&GLASS


lees verder »

Veelgestelde vragen


lees verder »

COMMON TALKS


lees verder »

COMMON VIEW


lees verder »

COMMON FOOD


lees verder »

Preview op ParkDans


lees verder »

ZEE.nl aan de slag


lees verder »

Rondleiding Hofbogen


lees verder »

Lowlands 2010


lees verder »

Lowlands 2010


lees verder »

Brand News


lees verder »

Dansfilms bij de NTR


lees verder »

Cinedans 2010


lees verder »

ZOUT op de radio


lees verder »

Previews ”12/”13


lees verder »

Helden


lees verder »

ZOUT XS i.s.m. SKVR


lees verder »

Virtuele Vitrine


lees verder »

ParkDans 2011


lees verder »

The CJ Team


lees verder »

Mars der Beschaving


lees verder »

Mind your step


lees verder »

ZOUT @ Lowlands 2011


lees verder »

Previews ”11/”12


lees verder »

De photoshoot


lees verder »

KORTING!


lees verder »

Felicitaties


lees verder »

Cv20ers: Yoska Bosch


lees verder »

Afscheid LAK theater


lees verder »

Lowlands 2012


lees verder »

DANSNACHT 2012


lees verder »

Conny over SYTYCD


lees verder »

Foyer SSBA


lees verder »

Kunststof TV


lees verder »

Jarig!


lees verder »

TEDxRotterdam


lees verder »

Conny in NTR Podium


lees verder »

Conny op TEDxWomen


lees verder »

Trailer LIFE-LIVE!


lees verder »

Trailer MEER RUIS


lees verder »

NL